Parkietstraat 8, 3145 ND Maassluis /// 06 442 36 830 /// contact@rolfdim.com
ROLF D.I.M.

Over Rolf

Wie is Rolf de Bakker?

Rolf de Bakker DIM
Foto: Hans van der Vliet

Geboren en getogen in Budel, het zuidoostelijk puntje van Brabant, net op de grens van België en Limburg. Creativiteit zit in het bloed, ik blonk op school uit in tekenen en handvaardigheid, waardoor de MTS St. Lucas voor Reclame een logische stap richting een creatief beroep was.
Na de brede praktische ervaring van deze opleiding lonkte een vervolg aan de A.I.V.E. te Eindhoven. Ik startte daar met de avondopleiding en vond een baan op de grafische afdeling van Intercolor BV te Eindhoven, een vooraanstaand professioneel fotovaklab. Daar kreeg ik carte blanche om mijn airbrush-afdeling op te starten en mijn airbrush-vaardigheden toe te passen. Ik spreek hier over eind jaren 80 begin jaren 90.

Er komt een samenwerkingsverband met PDI uit Amsterdam, eveneens een vooraanstaand retouche bedrijf uit Amsterdam. 2 medewerkers (Bram & Henk) brengen mijn afdeling de fijne kneepjes van dia-retouche en dia-montage bij. Compleet met loepbril om met scheermesjes in flinterdunne films heel nauwkeurige maskers te snijden. Daarnaast leerde ik de edele kunst van dia-retouche met inkten, penseel en natte watten. Helaas (of gelukkig?) werd deze werkwijze achterhaald door de digitale ontwikkelingen. De afdeling werd overgenomen door grafische prepress-grootheid Van Ginneken & Mostaard, en de afdeling verhuisde ook fysiek naar hun gloednieuwe pand aan de Frankrijkstraat.

De digitale ontwikkelingen gaan dan snel. Robin Preston wordt binnengehaald met zijn bedrijf Creative Images en ik krijg een opleiding om de Barco Creator te bedienen: een soort “concurrent” van de Quantel Paintbox waarmee Soeverein de fotografiemarkt bestormde. Na enkele jaren gaat de economie in zuidoost brabant bergafwaarts. Philips en DAF hebben het zwaar en 2/3 van alle reclame- en fotografiebedrijven in de regio gaat onderuit. Een reorganisatie is het gevolg, waardoor de wereld voor mij open ligt. Na een half jaar vakantie kan ik in Amsterdam mijn carrière voortzetten bij The Image Factory van fotografiegrootheid Capi Lux. Ook hier mag ik met de Barco Creator aan de slag en ik kan een grote diversiteit aan opdrachtgevers bedienen.

Na 3 jaar Image Factory ben ik klaar voor een nieuwe en neem ik de stap om freelance te gaan werken. Met hulp van modefotograaf Rollan Didier begin ik mijn eigen studio als onderdeel van zijn fotostudio aan de Lauriergracht in Amsterdam. Dat is in 1998.
Sindsdien ben ik fulltime freelance beeldbewerker. In de eerste jaren werkte ik veel vanuit de studio. Later, wanneer de verpakkingen veel werk genereren, werk ik veelal op locatie bij de diverse fotostudio’s. De laatste jaren werk voornamelijk vanuit mijn eigen studio. Op verzoek werk ik ook op locatie.

De hele fotografiebranche is behoorlijk aan het veranderen. Vakfotografie lijkt plaats te moeten maken voor snapshots in snelle media. Mooie foto’s maken wordt ook steeds gemakkelijker door de enorme technologische vooruitgang. Het aanbod van goedkope (vaak gratis) foto’s groeit daarom met de dag. Gelukkig is er nog steeds vraag naar goede vakfotografie met bijbehorende vakkundige beeldbewerking. De markt blijft in beweging en ik hou het scherp in de gaten!

early years

Vrij werk op Barco Creator copyright © Rolfdim 1992            Eerste publicatie vrij werk cover P/im 1993

Na 3 jaar Image Factory neemt Rolf de stap om ondernemer te worden en freelance te gaan werken. Gesteund door de gerenommeerde modefotograaf Rollan Didier begint hij zijn eigen studio als onderdeel van de fotostudio van Rollan Didier aan de Lauriergracht in Amsterdam. Dat is in 1998. Sindsdien is Rolf fulltime freelance beeldbewerker. Aanvankelijk werkt hij vanuit de studio bij Rollan en regelmatig op locatie bij de diverse fotostudio’s. De laatste jaren werkt hij voornamelijk vanuit zijn eigen studio in Amsterdam, met een razendsnelle glasvezelverbinding. Op verzoek werkt hij nog steeds op locatie.

 

Wat klanten zeggen over Rolf:

Tim Stet, freelance fotograaf http://www.timstet.nl : “Rolf gaat als beeldbewerker‚ tot het gaatje, weet altijd snel aan te leveren en valt goed mee te communiceren.”

Annet van Egmond, Brand & Van Egmond http://www.brandvanegmond.com : “Altijd fijn met je te werken!”

Johan Visschedijk, 809cgi http://www.809cgi.com : “Een beeldbewerker die zich vlot aanpast en daarom gemakkelijk in een team kan werken, zo zou je Rolf kunnen omschrijven. Grote hoeveelheden kleine beeldjes snel en efficiënt bewerken of een groot complex beeld monteren en sfeer aanbrengen, Rolf pakt het aan. Naast beeldbewerker heeft hij zeker ook didactische kwaliteiten. Zonder vrees om zich in de kaart te laten kijken vertelt hij openlijk over het vak beeldbewerking, tijdens zijn Photoshop trainingen. Je kunt dan echt veel leren in korte tijd en deze cursussen zijn zeker de moeite waard om aan deel te nemen.

Rollan Didier http://www.rollandidier.com : “La crème de la crème”

Eelco Ardichem, Adr!chem Communicatie + Events http://www.adrichemcommunicatie.nl” : Rolf is een meester in Photoshopbewerking. Hij is in staat om zich zeer snel in te leven in de vraagstelling en weet de juiste vertaalslag te maken in de de uitwerking. Accuraat en fijn om mee samen te werken”.

Eiko Waleson, fotograaf http://eiko.nl/ : “Rolf is een zeer getalenteerd photoshop kunstenaar/tovenaar, niet alleen zeer betrouwbaar maar ook inventief en meedenkend. Werkt als het moet ook even ’s avonds of in het weekend. Prijs/kwaliteit verhouding is zeer goed ! Rolf heeft mij meermalen verrast met “onzichtbare” retouche & beeldbewerking”